Friday, December 12, 2008

SeBuLaN bErLALu..HasiLnyA..

Alhamdulillah,hampir sebulan lebih telah berlalu selepas proses menanam yang bermula pertengahan bulan oktober..syukur,kerana 2 batang anak benih semasa menanam dahulu telah berkembang biak dan menghijau dengan baik...terima kasih Ya Allah..

rumpun serai berusia sebulan lebih,alhamdulillah




ada satu kepuasan dalam diri yang tidak dapat diluahkan,apabila melihat hasil tanaman tumbuh dengan baik,menghijau dengan sempurna..alhamdulillah..mungkin aktivis tani yang lain mempunyai perasaan sedemikian..terima kasih YaAllah.

"....YaAllah..kami mohon kepadaMU,janganlah Engkau lalaikan hati-hati kami dari terus memuji kehebatanMU dengan nikmat-nikmat yang telah Engkau berikan kepada kami.tambahkan lagi rasa syukur kami YaAllah....segala yang ada dilangit dan bumi adalah milikMU semata-mata....."

BeNih TiBa!!!! BeNiH TibA!!!!...

Bekalan benih tiba seperti yang dijanjikan....syukur...inilah tanaman yang akan kami usahakan iaitu S.E.R.A.I..... permintaan pasaran yang baik dan tinggi menguatkan lagi semangat kami utk memilihnya,apatah lagi proses penjagaan yang tidak begitu rumit,memandangkan kami buat secara part time(sabtu ahad je..) menguatkan lagi azam untuk belajar alam pertanian.insyaAllah.


tengok benih dia pun punya la besar..ingatkan kecik2 jari kelingking je.huhu


Proses Menanam Dimulakan


alhamdulillah akhirnya bekalan benih yang dibeli selamat tertanam semuanya..syukur..

mudah-mudahan ia dapat membesar dgn baik....insyaAllah.

MeNgOrAk LanGkAh..

Setelah hampir berbulan berbincang,alhamdulillah akhirnya pada pertengahan bulan oktober projek usahasama ini mendapat kata putus dan akan dilaksanakan secara berperingkat..Projek apa yang akan dijalankan ni?????
ikuti gambar-gambar dibawah ni...........>

tanah dibelakang rumah menjadi lokasi pilihan

semak dan lalang setinggi 6 kaki perlu dibereskan....haiyak!!!

selepas 3hari diracun (nampak ok dah tu )

lebih kurang 3minggu segala jenis rumput rampai,lalang dan yang seangkatan rebah kebumi. kelihatan partner ku tgh 'sibuk' membersihkan rumput utk dibakar. mulanya nak bakar terus je. tapi memandangkan rumah jiranku sebelah je dgn lokasi projek ni,maka terbatal la hasrat tu,naya woo..buatnye api tu melenting kesebelah..mau putus sedara..hehe








KeMbAli....

Syukur alhamdulillah,lama rasanya tak update blog ini ekoran masalah teknikal yang dihadapi. banyak perkara tidak dapat dimasukkan ekoran dari masalah teknikal itu. insyaAllah,selepas ini akan kembali berkongsi aktiviti terutamanya mengenai Projek Usahasama yang menjadi asas utk blog ini dibangunkan..