Friday, December 12, 2008

SeBuLaN bErLALu..HasiLnyA..

Alhamdulillah,hampir sebulan lebih telah berlalu selepas proses menanam yang bermula pertengahan bulan oktober..syukur,kerana 2 batang anak benih semasa menanam dahulu telah berkembang biak dan menghijau dengan baik...terima kasih Ya Allah..

rumpun serai berusia sebulan lebih,alhamdulillah




ada satu kepuasan dalam diri yang tidak dapat diluahkan,apabila melihat hasil tanaman tumbuh dengan baik,menghijau dengan sempurna..alhamdulillah..mungkin aktivis tani yang lain mempunyai perasaan sedemikian..terima kasih YaAllah.

"....YaAllah..kami mohon kepadaMU,janganlah Engkau lalaikan hati-hati kami dari terus memuji kehebatanMU dengan nikmat-nikmat yang telah Engkau berikan kepada kami.tambahkan lagi rasa syukur kami YaAllah....segala yang ada dilangit dan bumi adalah milikMU semata-mata....."

BeNih TiBa!!!! BeNiH TibA!!!!...

Bekalan benih tiba seperti yang dijanjikan....syukur...inilah tanaman yang akan kami usahakan iaitu S.E.R.A.I..... permintaan pasaran yang baik dan tinggi menguatkan lagi semangat kami utk memilihnya,apatah lagi proses penjagaan yang tidak begitu rumit,memandangkan kami buat secara part time(sabtu ahad je..) menguatkan lagi azam untuk belajar alam pertanian.insyaAllah.


tengok benih dia pun punya la besar..ingatkan kecik2 jari kelingking je.huhu


Proses Menanam Dimulakan


alhamdulillah akhirnya bekalan benih yang dibeli selamat tertanam semuanya..syukur..

mudah-mudahan ia dapat membesar dgn baik....insyaAllah.

MeNgOrAk LanGkAh..

Setelah hampir berbulan berbincang,alhamdulillah akhirnya pada pertengahan bulan oktober projek usahasama ini mendapat kata putus dan akan dilaksanakan secara berperingkat..Projek apa yang akan dijalankan ni?????
ikuti gambar-gambar dibawah ni...........>

tanah dibelakang rumah menjadi lokasi pilihan

semak dan lalang setinggi 6 kaki perlu dibereskan....haiyak!!!

selepas 3hari diracun (nampak ok dah tu )

lebih kurang 3minggu segala jenis rumput rampai,lalang dan yang seangkatan rebah kebumi. kelihatan partner ku tgh 'sibuk' membersihkan rumput utk dibakar. mulanya nak bakar terus je. tapi memandangkan rumah jiranku sebelah je dgn lokasi projek ni,maka terbatal la hasrat tu,naya woo..buatnye api tu melenting kesebelah..mau putus sedara..hehe








KeMbAli....

Syukur alhamdulillah,lama rasanya tak update blog ini ekoran masalah teknikal yang dihadapi. banyak perkara tidak dapat dimasukkan ekoran dari masalah teknikal itu. insyaAllah,selepas ini akan kembali berkongsi aktiviti terutamanya mengenai Projek Usahasama yang menjadi asas utk blog ini dibangunkan..

Thursday, August 21, 2008

JaDI baDanG pulAk daH..

"dah kena dah"

Hasil 'umpanan', 'racun', 'pujukan' dan yang seangkatan dengannye selama beberapa masa dari rakan sekerja aku, akhirnye aku terjebak juga dalam satu kancah yang aku pun tak sangka akan terlibat sama (macam kes berat je!!) ape kebendenye ni....????

inilah yang aku maksudkan ;p




bermula dengan 'game' di Pasir Gudang

seterusnya ke Batu Pahat (tempat sendiri la)

inilah sukan terbaru aku, 'TUG OF WAR', dikenali dengan nama BECHA JUNIOR (jr) SQUAD, pasukan ini akan 'mengganas' tidak lama lagi. insyaAllah..hehe. Moga-moga team aku ni akan lebih berjaya lagi.

p/s : training dia separuh mati woo, tarik pokok balak 6 pemeluk tu. "So You Think You Tough, Let's Training with Us" :)

BeRmULAnYa KIsAhKu...

ASSALAMUALAIKUM.....

alhamdulillah, akhirnye dapat juga aku memiliki blog sendiri, walaupun agak terlambat (memang lambat pun) masa yang aku ambil untuk hasilkan blogku ni. Maklumlah ilmu IT tak secelik mana, dah lama berhasrat nak ade blog sendiri, asyik tgk blog orang je (geram jugak ;p ). so, bende ni akan jadi aktiviti terbaru aku, akan ku selongkar segala rahsia tentangnye..kihkih.. kalau tgk kat bawah tu, ntah ape la projek yang nak dibuat ni????? isk...isk.. suspen je.. projek kecik?? projek besar?? sederhana kot???? tungguuuuuuuuuuu........

Monday, August 04, 2008

Projek Usahasama...

......akan dijalankan tidak lama lagi......
.....doakan ianya dipermudahkan dan terlaksana.....